Guma (zaślepka gumowa) pod podwoziem - kiepski podnośnik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tokmetal
    Classic
    • 2010
    • 3

W szwajcarii duzo aut bylo z mocnymi silnikami, ale mialo tez naped na 4 lapy.
  • mondii
    Classic
    • 2008
    • 14

witam kolegów. Mam mianowicie taki temat. Jako, że zbliża się zima postanowiłem wymienić koła na zimowe w garażu który posiadam. No i zabrałem się do działania od przedniego koła od strony kierowcy. generalnie wymieniłem koło tylko przez ten kiepski podnośnik który posiadam - wychodzi tłok ale o śr. ok.2cm - wleciała mi zaślepka gumowa, która jest w okolicach przedniego koła pod podwoziem(właściwie są dwie niedaleko siebie - wchodzą w podwozie).

Po prostu jak podnosiłem to dałem za cienką deseczkę i tłok przebił się przez deskę i wdusił mi tą zaślepkę do środka i nie idzie jej już wyciągnąć bo gdzieś w czeluściach podwoziowych zniknęła.

Czy ktoś z kolegów wie czy takie coś można kupić - jak to nazwać a może jakiś symbol - bo troszkę się boję że przez zimę dostanie się tam woda ze solą i może się rdza kiedyś pojawić.

Pozdrawiam i czekam na propozycje co z tym fantem zrobić - sprawa dotyczy [O1]

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

mondii, w ASO, powiedz że potrzebujesz gumowy korek podwozia(będą wiedzieć o co chodzi), ja zapłaciłem chyba coś 2zł/szt.

Komentarz

• adamo64
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2008
        • 177

Kolego mondii a zdradź tajemnicę gdzie to podpierałeś auto na podnośniku.Z tego co mi jest wiadome to wolno Octavię podnosić tylko za progi , i najlepiej robić to ori podnośnikiem.Ale jak masz inny patent to podziel się info.

Komentarz

• mondii
          Classic
          • 2008
          • 14

Zamieszczone przez adamo64
          Kolego mondii a zdradź tajemnicę gdzie to podpierałeś auto na podnośniku.Z tego co mi jest wiadome to wolno Octavię podnosić tylko za progi , i najlepiej robić to ori podnośnikiem.Ale jak masz inny patent to podziel się info.
          wiem że powinno się podnosić za progi ale wcale mi się to nie podoba bo te podnośniki fabryczne to są do używania ale na lustrzanej powierzchni. Wiem jak miałem seja to też takie dziadostwo było dlatego kupiłem sobie teleskopowy - ale widać kiepski. Teraz kupię taki pieskowaty na kółkach i będzie ok.

[ Dodano: Nie 30 Lis, 08 14:07 ]
          Zamieszczone przez cysterniarz
          mondii, w ASO, powiedz że potrzebujesz gumowy korek podwozia(będą wiedzieć o co chodzi), ja zapłaciłem chyba coś 2zł/szt.
          ok. pewnie tak się skończy może nawet sprawdzę sobie u kolegi w ETCE. Dzięki za pomysła

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

do garażu odpowiedni będzie podnośnik typu ŻABA. I można go podkładać pod wachacz z przodu lub belkę zawieszenia tylnego.
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• mondii
              Classic
              • 2008
              • 14

Zamieszczone przez endryu
              do garażu odpowiedni będzie podnośnik typu ŻABA. I można go podkładać pod wachacz z przodu lub belkę zawieszenia tylnego.
              racja. teraz to już wiem - ale właśnie nad takim myślałem i pewnie takiego kupię

Komentarz

• Marian 2
                L&K
                • 2007
                • 1085
                • Octavia I combi (1U5)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Na pewno też przyda się takie usprawnienie:

Komentarz

• mondii
                  Classic
                  • 2008
                  • 14

całkiem ciekawe. Dzięki za info :lol:[/quote]

Komentarz

• TSJ
                    Drive
                    • 2008
                    • 70

Co do fabrycznych lewarków to mam uprzedzenia... nie dość że szajs się złamał to jeszcze wgniótł mi próg :/
                    Pzdr

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Czy można żabą podnosić cały tył za środek tylnej belki?
                      Czy ta belka nie zagnie się?
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• adamo64
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 177

No właśnie możę ktoś kompetentny wskazać za co można ponosić nasze czeszki ponośnikiem typu żaba.Wiem że w fachowcy ponoszą Octavię tylko za progi i myślę o jakieś modyfikacji podnośnika typu żaba aby te progi się nie zaginały i nie traciły zabezpieczenia antykorozyjnego.

Komentarz

• mondii
                          Classic
                          • 2008
                          • 14

kupiłem tą zaślepkę w ASO - facet w ETCE szukał chyba z pół godziny ale zamówiłem zapłaciłem chyba z 3 zł. i zamontowałem :szeroki_usmiech

Komentarz

• kabi_007
                            Rider
                            • 2011
                            • 412
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Podczas ostatniego przeglądu DGW zauważył u mnie brak korków gumowych w kole zapasowym. Czy ktoś zna ich numery z ETKI? Chodzi mi o numer tego większego i mniejszego. Oba zaznaczyłem na poniższej fotce:
                            O1-->O3--> ?

Komentarz

• kazik79
                              Drive
                              • 2011
                              • 88

Zamieszczone przez adamo64
                              No właśnie możę ktoś kompetentny wskazać za co można ponosić nasze czeszki ponośnikiem typu żaba.Wiem że w fachowcy ponoszą Octavię tylko za progi i myślę o jakieś modyfikacji podnośnika typu żaba aby te progi się nie zaginały i nie traciły zabezpieczenia antykorozyjnego.
                              ostatnio podstawiłem podnośnik pod środek tylnej belki i jak zacząłem podnosić to widać było jak belka zaczyna się fest wyginać zanim buda całkowicie się uniosła i tylne koła oderwały się od ziemi - ja wymiękłem bojąc się trwałego odkształcenia - lewarek podłożyłem w miejscach przykręcania belki do budy i dalej było wszystko ok

Komentarz

ja juz nie uzyje podnosnika oryginalnego i napewno nie za progi, w miejscu do tego przeznaczonych pogialem progi, jak robilem klape blacharz poprostowal i zabezpieczyl od nowa, teraz tylko zaba.

Komentarz

Pracuję...